Modelspoorvereniging Drachten

Modules

De modulaire modelspoorbaan

Niet elke modelspoorder is in de comfortabele positie om een hele kamer, zolder of andere ruimte volledig voor zijn modelbaan te gebruiken. In dit soort van situaties ontstaan vaak banen die bol staan van de compromissen. Te krappe bochten, te steile hellingen, te kleine stations enz. De vreugde die aan zo’n baan te beleven is, is dan ook vaak van korte duur. Door een module te bouwen opent zich voor de modelbouwer een nieuwe wereld aan mogelijkheden. Modules zijn het beste te vergelijken met een diorama, maar dan werkend.

 

Het idee achter modulair bouwen

Het principe achter modulair bouwen is dat de overgangen tussen de modules van de verschillende makers genormeerd zijn. Hierdoor is het mogelijk om in een clubruimte, zaal, gemeenschapsruimte enz. in zeer korte tijd een grote modelbaan samen te stellen.  Het is dan mogelijk om op een natuurgetrouwe manier aan “modelsporen” te doen. Dwz. lange treinen op lange stukken die niet dat rondje inhouden. De modules kunnen thuis of in de clubruimte gebouwd worden.  Het aan elkaar rijgen van modules werkt echter alleen maar als elke bouwende deelnemer zich aan de afgesproken normen houdt. Deze normen komen neer op afspraken over de vorm van de kopstukken van de module, de positie van de rails tov. deze kopstukken en de stekkerverbinding nodig voor de stroomvoorziening. Deze “beperkingen” beperken echter niet de keuzes in de na te bouwen omgeving en de creatieve inrichting hiervan. Kortom er is veel te zeggen voor modulair bouwen.

Binnen de vereniging zijn de volgende (module)banen aanwezig:

Gelijkstroom H0 (1:87) Europese Fremo Module

Nederland, Duitsland, Denemarken, Zwitserland. Het spoorwezen op het Europese vast land is heel divers in landschap en in gebruikt materieel. Deze modulegroep neemt u dan ook mee op reis door ons eigen continent.

Gelijkstroom H0 (1:87) Amerikaanse Fremo Module

Coming to America. Imposante landschappen en vooral imposante treinen. Met beroemde spoorwegmaatschappijen als de Burlington, Union Pacific en Santa Fe Railway. Ga met deze modulegroep mee op reis door dit fascinerend landschap.

Gelijkstroom N (1:160) Europese Fremo Module

Groots in het kleine. Want dat is het voordeel van deze modulegroep. Meer kunnen bouwen op de vierkante meter. Deze modulegroep concentreert zich grotendeels op de Duitse Spoorwegen, maar qua landschap maken we ook uitstapjes naar Zwitserland en of Oostenrijk.

Ottolaan 14a 
9207 JR Drachten

info@modelspoorverenigingdrachten.nl